قدیمیترین اثر هنری ساخت دست بشر با ۴۰هزار سال قدمت در ایران کشف شده است؛ در استان لرستان و در ۲۵کیلومتری جنوبغربی خرمآباد در یک غار آهکی به نام «یافته».
به گزارش خبرنامه از روزنامه شرق؛ این اثر هنری سنگنگارههایی رنگین است کندهشده بر دیواره این غار. این را محمد ناصریفرد متخصص نقوش صخرهای و نویسنده کتاب سنگ نگارههای ایران اعلام میکند. سالهاست بسیاری بر این باورند قدیمیترین آثار هنری ساخت دست بشر در غار آلتامیرا در اسپانیا، یا غارهای شووه، کرکس و ولاسکو در فرانسه است. در دیوارهها و سقف غارهای آلتامیرا و ولاسکو تصاویر حیوانات نقاشی شده که تاکنون به عنوان قدیمیترین آثار هنری ساخته دست بشر در جهان شناخته میشدند. با این همه اما کهنترین قدمتی که تاکنون به آثار این غارها نسبت داده میشد مربوط به ۳۲هزار سال پیش است. سنگنگارههای رنگین (Pictograph) کشفشده با قدمت ۴۰هزار ساله در غار «یافته» اما همه این معادلات را بر هم میزند. محمد ناصریفرد متخصص نقوش صخرهای و نویسنده کتابهای «سنگنگارههای ایران» و «موزههای صخرهای هنرهای سنگی» در گفتوگویی با شرق میگوید: «سنگنگارههای رنگین کشفشده در غار«یافته» در ۲۵ کیلومتری جنوب خرمآباد در استان لرستان دستکم متعلق به ۴۰هزار سال پیش است. پروفسور مارسل اُت (Perfessor Marcel Ot)، استاد پیش از تاریخ دانشگاه لیژ در بلژیک در بازدیدی که از این غار داشت و روی این آثار آزمایش کربنسنجی و سنسنجی را انجام داد نیز با قاطعیت سن دقیق آنها را به ۴۰هزار سال پیش مربوط دانسته است.»
این پژوهشگر میافزاید: «با توجه به همین آثار پروفسور مارسل اُت حتی معتقد است خاستگاه اولیه بشر نه مربوط به آفریقا بلکه به منطقه آسیا و به احتمال زیاد به ایران بر میگردد. علاوه بر این در رابطه با دیگر آثار تاریخی که گفته میشود قدمتی بیشتر از سنگنگارههای غار «یافته» دارند همه مبتنی بر گمانهزنی و نظریههای تایید نشده است، اما با توجه به اینکه رنگیننگارههای غار «یافته» همچنان موجود هستند شرایط برای گروههای دانشگاهی از هر جای دنیا فراهم است که روی آنها آزمایش سنسنجی انجام دهند.»بر اساس گفتههای این محقق، غار «یافته» و دیگر غارهای تاریخی در لرستان مانند غار میرملاس سنگ نگارههایی مربوط به ۱۲هزار سال پیش را در خود دارند. نخستین کاوش علمی در غار «یافته» در سال ۱۹۶۵ توسط باستانشناس آمریکایی فرانک هول انجام گرفت. البته قبل از این هم عدهای وارد این غارها شده بودند اما هدف آنها تحقیق روی این سنگنگارهها نبود بلکه آنها به دنبال دفینههای ارزشمند وارد این غار شده بودند.» ناصریفرد میگوید: «من اولین بار در سال ۱۳۸۴ به غار «یافته» رفتم که متاسفانه آثار و سنگنگارههای ارزشمند و بینظیر آن از طریق اسپری رنگ و آسیبهای دیگر و همچنین عوامل طبیعی مانند نفوذ آب در حال از بین رفتن کامل بود.» به گفته این پژوهشگر در آزمایشها مشخص شد این رنگیننگارهها دارای ترکیبهایی از جنس گل اخرا، خون حیوانات و عصاره برخی از گیاهان است. کاوشهای باستانشناسی که در سال ۱۳۸۴ در غار «یافته» لرستان آغاز شد، با همکاری دانشگاه لیژ بلژیک و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور و به منظور شناسایی بقایای انسانهای فرهنگ اوریناسی در ایران بود. فرهنگ اوریناسی مربوط به شکارچیان اولیه است که در دوران پارینهسنگی جدید از ۴۰هزار تا ۱۸هزار سال پیش میزیستند. این انسانها اولین انسانهایی هستند که ابزارسازی پیشرفته و تیغهسازی را شروع میکنند. تاکنون در مناطق خاورمیانه، افغانستان و اروپا شواهدی از سکونت این انسانها به دست آمده است.
بر اساس آزمایشات سنسنجی دانشگاه ییل آمریکا، ابزارهای به دست آمده از این غار، متعلق به حدود ۴۰هزار تا ۲۸هزار سال پیش است. غار «یافته» بیش از دو متر رسوبات باستانشناختی اواخر عصر یخ (دوره پارینهسنگی جدید) را در خود دارد. مارسل ات، سرپرست گروه دیرینهشناسان بلژیکی غار «یافته» در رابطه با این غار گفته بود: «در مطالعات انجامشده شباهتهای فراوانی میان مصنوعات سنگی و فرهنگ اوریناسی اروپا وجود دارد. تا پیش از این کاوشها، برخی از متخصصان فرهنگ اوریناسی، پارینهسنگی جدید را مختص اروپا و حاشیه شرقی مدیترانه میدانستند. در کاوشهای این غار، علاوه بر مصنوعات سنگی، تعدادی آویز و مهرههای تزیینی از جمله دو صدف دریایی سوراخ شده، دو قطعه دندان گوزن و یک قطعه هماتیت که به شکل آویز درآمده، یافت شده است. این اشیا از نشانههای بارز فرهنگ اوریناسی مقارن با حضور نخستین انسانهای پارینه سنگی جدید در اروپا و خاور نزدیک است.»به اعتقاد دیرینهشناسان، لرستان به دلیل داشتن شرایط مساعد آب و هوایی، محیط مناسبی برای استقرار بشر در زمانهای پیش از تاریخ بوده است. این استان به دلیل کوهستانی بودن غارهای مسکونی فراوانی داشته که در این میان تاکنون غارهای یافته، گرارجنه، کنجی، قمری و پاسنگر مورد کاوش قرار گرفته است.
به نقل از متن شما : حتی معتقد است خاستگاه اولیه بشر نه مربوط به آفریقا بلکه به منطقه آسیا و به احتمال زیاد به ایران بر میگردد؟؟؟؟؟
پاسخحذفعزیز من یکمی مطالعه و تحقیق قبل از انتشار بد نیست، سعی کن جستجو کنی و ببینی وقتی می گویند «خواستگاه اولیه بشر آفریقا»، صحبت از 40 هزار سال پیش است یا بیشتر
تخصص داریم حتی علم را به دروغ و خرافات آغشته کنیم
بابام جان وبلاگ رو می خوان بخونن پارچه لباس زنونه نیست که اینجوری طراحیش کردی که! کور شدی تا دو خطشو خوندی بعد ه عطای بقیه اش را به لقایش بخشیدیم.
پاسخحذف